Geschreven door admin 09:36 Artikelen

Terschelling geeft koningspaar een majestueuze ontvangst tijdens tweedaags werkbezoek

‘Kijk, ik heb een selfie met de koning’ 

Remko Alberink 

Na een intense voorbereiding van ongeveer een jaar zette koning Willem-Alexander jongstleden 9 mei voet op Terschellinger bodem. Met koningin Maxima bracht de majesteit een werkbezoek aan alle vijf de Waddeneilanden. Ontwapenend, belangstellend en uitermate goed geïnformeerd, het waren twee fantastische dagen. 

WEST-TERSCHELLING Dat de hemel gigantisch huilt en het regent pijpenstelen als koning Willem-Alexander in de haven van West arriveert is puur toeval. Het kan het plezier van de eilander bevolking vanwege het bezoek van het koningspaar niet drukken, dinsdag 9 en woensdag 10 mei 2023 zijn voortaan memorabele dagen in de geschiedenis van het eiland. 

Eerder die dag is de koning al op Texel en Vlieland geweest. Met de snelboot Tiger arriveren koning en koningin Maxima rond 17.30 uur in de haven op West. Uiteraard is burgemeester Caroline van de Pol de gastvrouw namens de Terschellinger bevolking, en ook Commissaris van de Koning Arno Brok behoort tot het bezoekende gezelschap.  

Honderden belangstellenden proberen op de haven een glimp op te vangen van het koningspaar. “Ik was toevallig in de buurt”, schetst toerist Ruurd van Benthem als hij een glimp van het koningspaar opvangt. “Ik vind het heel goed hoe de koning zijn job invult, en zijn bezoek aan de eilanden bewijst dat hij niet alleen geïnteresseerd is in de mensen van de grote steden.” 

De koning brengt in de stromende regen als eerste een bezoek aan de steiger van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM, red). Al lopend gaat het vervolgens naar het boothuis waar vrijwilligers van de KNRM met het koningspaar in gesprek gaan.  

Deze groep vrijwilligers heeft een intensief jaar achter de rug, De ramp met de snelboot en watertaxi en het bijbehorende verdriet ligt bij vele eilanders (en mensen aan de wal, red.) nog vers in het geheugen. Het is een van de redenen waarom de koning met de vrijwilligers in gesprek wil. 

Ondertussen lopen buiten de veiligheidsmensen af en aan, allemaal met een oortje, het koningspaar wordt extreem goed bewaakt. Kosten noch moeite zijn bespaard, het bezoek van de koning die dit jaar zijn 10-jarig jubileum viert is een geweldig complexe operatie. 

De geplande wandeling door de Torenstraat gaat niet door, daarvoor regent het te hard. In een taxibusje worden de gasten richting Hotel-Restaurant Nap gereden, waar het zwart staat van de mensen. Elly Bartelds is een van hen. “Ik ken hem alleen van TV”, schetst ze. De Terschellingse – ze is import, maar woont al 50 jaar op het eiland – is speciaal even komen kijken. “Het is hun werk, dat weet ik wel, maar ik vind het wel een compliment voor de Wadden en zeker Terschelling dat ze hier ook komen.” 

Met een geintje neemt ze afscheid. “Als de koning morgen nog even terugkomt, kan die mooi koffie bij mij komen drinken. Krijgt hij er gebak bij, dan ben ik namelijk jarig.” 

Velen willen een hand, en krijgen die ook. Maxima is ontwapenend, Willem Alexander groet eenieder spontaan. Kleine kinderen worden door de koning aangesproken en worden op een high-five getrakteerd. De regen dwarsboomt ook het geplande fotomoment aan de voet van de Brandaris, dit tot teleurstelling van hen die de regenbuien hebben getrotseerd. 

Finn Doeksen van West staat goed gepositioneerd bij de ingang van Nap. In trainingspak, earpods in vraagt hij beleefd een selfie met de koning mag maken, en koning Willem-Alexander stemt meteen in. Doeksen loopt daarna blij richting huis en stuurt de foto meteen naar zijn BeReal, een populair sociaal medium dat als doel heeft meer waarheidsgetrouwe foto’s uit het leven van mensen te verzamelen.  

‘’Zou ik een selfie mogen”, vertelt Doeksen desgevraagd als hij wordt benaderd door de verslaggever met de vraag wat voor een woorden hij met de koning wisselde. ‘’Dat vond de koning goed. Kijk, ik heb een selfie met de koning.” 

Doeksen was in de buurt om even boodschappen te doen. ‘’Mijn moeder filmde de koning en koningin, ik moest iets voor het eten halen. En nu moet ik weg hoor, want ik moet zo nog naar voetbaltraining.” 

En terwijl Doeksen richting de club gaat, krijgen koning Willem-Alexander en koningin Maxima een diner aangeboden, vergezeld van een goed glas wijn.  

Voor kok Sander Wever van Nap was het met zijn team een grote eer en verrassing toen hij hoorde dat hij voor het koningspaar mocht koken. “We hoorden het een paar weken geleden”, stelt de chef-kok van Nap naderhand. “Eigenaar Kees de Lange wist het al een tijd, maar hij had een geheimhoudingsplicht.” 

Wever toverde in drie dagen vijf menu’s in elkaar, waaruit het koningspaar een driegangenmenu koos. Zittend aan een tafel met zes andere gasten at de koning eerst de amuses en een stukje wilde zeebaars. Wever: “Dat is een klassiekertje van ons bij Nap. Het hoofdgerecht bestond uit stukjes eilander rund, witte asperges met morillesaus en doperwtjes. Het nagerecht was biest gebaseerd op koeienmelk, die haal ik bij mijn neef in Hoorn.”     

Wever heeft bij elke gang aan het koningspaar verteld wat ze te eten krijgen. “Dat is in het begin best spannend, maar als de sfeer relaxt is, gaat het vanzelf goed.” 

De chef is trots. “Op de eigenaren Kees de Lange en zijn verloofde Manou Koen, het team van de keuken, maar ook van de bediening. Ik vind het een hele erkenning voor Nap. Wat me bij blijft staan is het menu dat ze kozen en de foto’s die we hebben gemaakt.” 

Ook weet hij te vertellen hoe Nap als dinerlocatie voor het bezoek van de koning in beeld is gekomen. “In september 2022 hebben elf Commissarissen van de Koning in Nap een vijfgangendiner gegeten. Commissaris Brok van Friesland en zijn collega Van Dijk van Noord-Holland hebben naar aanleiding van dit diner hotel Nap aangedragen voor het koninklijk diner van.” 

Wat opvalt, ook tijdens het diner, is dat de koning uitstekend voorbereid is op het werkbezoek. Hij weet precies de issues die tijdens zijn verblijf op het eiland aan bod komen en begint zelfs over de Terschellinger politiek.  

Na het toetje verplaatst het koningspaar zich richting de Tonnenloods waar Oerol en Tryater zich presenteren. Eva Meijering en Michelle Samba spelen voor een select aantal aanwezigen een deel van de voorstelling Salt die komend Oerol in première gaat. 

“We wilden onder meer de samenwerking van Oerol en Tryater onder de aandacht brengen”, stelt directeur Siart Smit van Oerol naderhand. “Dat is een jarenlange samenwerking die we ook altijd in stand zullen blijven houden. Voor ons was het belangrijk om bij het programma voor de koning te worden opgenomen, we doen er toe.” 

Smit werkte in het verleden acht jaar bij Tryater. “Oerol en Tryater zijn beiden grote partijen in het culturele veld in het noorden, dat hebben we willen uitdragen.” 

De koning en koningin genieten zichtbaar van de voorstelling en na een dag vol gesprekken, verplaatsingen en zwaaien, heel veel zwaaien, is het een mooie afsluiting van de eerste dag van het werkbezoek.  

Ook heeft Smit bij het koninklijk bezoek nog een misvatting uit de wereld kunnen helpen. “Er heerste de gedachte dat iedere bezoeker tien dagen op Oerol moest blijven. Dat is echt niet zo, dit jaar hebben we zelfs dagbandjes.” 

Na de bijbehorende nazit, waarin de koning ruim de tijd neemt om met de cast te praten, gaat het richting het schip de Groene Draeck van prinses Beatrix die in de haven ligt aangemeerd.  

Voor de tweede dag moet het koningspaar al vroeg uit de veren. Vanaf even voor half negen staat een bezoek aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz gepland. Het is droog en koning Willem-Alexander heeft zijn lange regenjas ‘thuisgelaten.’ Zijn vrouw draagt een mosterdgeel broekpak, waarmee ze de harten van enkele aanwezigen steelt. 

Naast gesprekken met studenten staat hier ook een bezoek aan de simulator gepland en een gesprek over de toekomst van het maritieme onderwijs. Ook het Omgevingsberaad Waddengebied schuift bij de koning aan tafel om hem bij te praten.   

Dan wandelt de koning richting de helikopter. Het is bijna half elf op deze woensdag 10 mei als de majesteit zijn reis richting Ameland vervolgt. De mannetjes met oortjes gaan  weg, de media met al hun camera’s ook, de RVD gaat ook naar Ameland en met hen een heel grote groep voorlichters.  

Dan breekt de zon door, ook dat is toeval, net zoals de regen een dag eerder. De rust keert terug, wat rest zijn de herinneringen. 

(Visited 26 times, 1 visits today)