Geschreven door admin 09:06 Uitgelicht

Dompel je onder in de nautische wereld bij Onder Zeil in Harlingen

Aan de Voorstraat 34 in Harlingen vind je sinds eind juli 2021 de nautische kledingwinkel Onder Zeil. Je kunt er terecht voor nautische dames-, heren- en kinderkleding, (woon)accessoires en (baby)cadeautjes met een nautisch tintje. “Een winkel voor échte bootjesmensen maar zeker ook voor landrotten”, aldus eigenaresse Dorine Borkent.

Assortiment

Onder Zeil is geen watersportwinkel, maar is er wel voor de watersportliefhebber en voor iedereen die zich bij deze stijl thuis voelt. “Ik verkoop mooie en duurzame kledingmerken die je niet in iedere andere winkel tegenkomt”, vertelt Dorine. “Je vindt bij mij onder andere het Nederlandse merk Gaastra, een merk dat even uit de running was maar die nu weer upcoming is. Ook het Franse kledingmerk Saint James verkoop ik, dat is hét nautische merk op het gebied van bijvoorbeeld de bekende Bretonse streepjes en de traditionele schipperstruien. Waar ik ook heel blij mee ben zijn de windstoppers van het merk Holebrook Sweden, zij maken hoogwaardige kwaliteitskleding. In Scandinavië zeggen ze daarom ook vaak: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Een mooi merk in mijn kinderkledingcollectie is Batela, hele leuke, frisse kinderkleding in de nautische sfeer. En ook voor bootschoenen en zeillaarzen kunnen dames en heren je bij me terecht. Bekende merken als Dubarry en Boat Boot heb ik in het assortiment.”

Duurzaam

Op de website van Onder Zeil wordt de winkel omschreven als: sportief, stoer, kwalitatief, stijlvol, tijdloos én bijzonder. Een ander belangrijk kenmerk is duurzaamheid, legt Dorine uit. “Ik kijk altijd goed naar de kwaliteit van de kleding en naar waar dit wordt gemaakt. De kleding die ik verkoop, zit in het hogere segment en wordt bijna allemaal geproduceerd in Europa. Deze merken gaan heel lang mee omdat de kleding ten eerste tijdloos is en daarnaast blijft het ontzettend lang goed en draagbaar. Dat maakt dat de prijs-kwaliteitverhouding klopt.” Het leukste aan het runnen van Onder Zeil is het vrije ondernemerschap, vindt Dorine. “Ik ben toevallig in deze branche gerold, daarom heb ik het zo dicht mogelijk bij mijn eigen hobby en interesse gehouden. Wat Onder Zeil uniek maakt is natuurlijk dat het een winkel is met een specifiek thema: het nautische leven. En dat past mij goed. Zeilen en varen is heerlijk en voor mij is dat heel erg verbonden met ontspanning.”

Leven op het water

De affiniteit met zeilen en het leven op het water zit in de genen, vertelt Dorine. “In de familie ben ik als fervente zeiler, de derde generatie. Mijn opa’s van beide kanten van de familie waren bijna altijd op het water te vinden. Ook ik ben een heel groot deel van mijn leven opgegroeid op het water, vooral bij Grou en omgeving, maar ook op het IJsselmeer en het wad. Alle vrije tijd die mijn ouders hadden, besteden zij met het gezin op het water.” En dat nam Dorine over toen ze later haar eigen gezin had. “Met onze dochter hebben we veel gevaren met onze eigen boot, regelmatig op het wad. Een prachtig gebied is dat om daar te varen. Uiteindelijk komt daar ook de feeling met het nautische leven en natuurlijk de naam van mijn winkel vandaan.”

Connectie met de Waddeneilanden

Ook de connectie met de Waddeneilanden is er zeker bij Dorine: “Ik heb een aantal jaar op Schiermonnikoog gewoond. Daar ben ik mijn winkel Onder Zeil eerst gestart in 2017, dat runde ik samen met een Bed en Breakfast onder dezelfde naam. In het pand waar ik in eerste instantie alleen een B&B wilde starten, zat een winkelfunctie en dat wilde de gemeente graag in stand houden. Zodoende rolde ik ook de retail in, iets wat ik van tevoren nooit had gedacht, maar wat me goed past. Daarnaast ging ik vroeger met mijn ouders en oma jarenlang met Pasen op vakantie naar Terschelling en dan logeerden we in het vroegere Hotel Paal 8. In die tijd was de serie Sil de Strandjutter net uit, geweldig vond ik dat. Ik heb dan ook jaren gedroomd over het wonen op Terschelling.”

Nieuwsgierig? Stap eens binnen bij Onder Zeil in Harlingen en/of kijk op de webshop www.onderzeil.nl.

(Visited 39 times, 1 visits today)