Geschreven door admin 09:49 Artikelen

Onder de Pannen: van stamkroeg naar restaurant

Onder de Pannen is het café-restaurant van de familie Tjepkema aan de Heereweg in Midsland. Het horecabedrijf werd onder hun leiding getransformeerd van kroeg naar restaurant en het is inmiddels voor velen een vast culinair adres om te bezoeken. In de open keuken wordt veel gekookt met lokale ingrediënten.

Sjoerd Tjepkema en partner Saskia namen het bedrijf in 2001 over. Destijds werd het door Jopie en Arie Swart geëxploiteerd als stamkroeg. Sjoerd vertelt: “Het was een donkerbruine huiskamerkroeg waar allerlei clubs actief waren. Van de smartlappengroep tot de kaart-, dobbel-, sjoel- en dartclub.” Ze verrichtten een interne verbouwing met het idee ook maaltijden te kunnen serveren. “Ik haalde overal gebruikte apparatuur weg. Je wist toen niet wat het ging doen, we investeerden voorzichtig richting restaurant”, legt Sjoerd uit.

Nostalgisch

Sjoerd vervolgt: “Het sloeg aan. Steeds meer mensen wisten ons -inmiddels eetcafé- te vinden.” Zoon Pieter werkte al een aantal jaren bij Onder de Pannen, toen hij in 2015 mede-eigenaar werd. Hij vertelt: “We groeiden uit ons jasje, het was steeds hutjemutje. Plannen voor een ingrijpende verbouwing waren er, maar door de coronapandemie is het allemaal in sneltreinvaart gegaan. We besloten eerder te beginnen en inmiddels is het pand meer dan verdubbeld in formaat.” Vader en zoon hebben -in samenwerking met Eilandbouw Terschelling- in zeven maanden tijd eigenhandig een prachtig restaurant neergezet. De nostalgisch ogende bar werd geheel door Sjoerd ontworpen en gemaakt, waarbij de oude bar is geïntegreerd in de nieuwe. “We wilden zoveel mogelijk de sfeer van het oude Onder de Pannen behouden, met hier en daar ruimte voor een moderne draai.”

Lokale ingrediënten

“Het was een enorme klus, maar het is heerlijk om nu zoveel ruimte te hebben, zowel in het eetgedeelte als in de open keuken”, aldus een trotse Pieter. De chef-kok werkt het liefst zoveel mogelijk met lokale producten van Terschelling. “Alleen hier op het eiland al zijn zoveel mooie ingrediënten te vinden voor een heerlijk gerecht. Van Terschellinger lam en Hereford-rund tot de duindoornbes en van zeebaars en pieterman, tot zeekraal uit de Zilte Tuin: we gebruiken het hier allemaal. Er is in de drukke zomerperiode geen tijd voor, maar in het winterseizoen serveren we een viergangenmenu buiten de kaart om. Dat is een aanrader”, benadrukt Pieter.

“We hebben een mooie kwaliteitsslag kunnen maken, van eetcafé naar restaurant. De open keuken werkt heel fijn, de meubels zijn allemaal vernieuwd, er zijn prachtige wijnen toegevoegd aan de wijnkaart en onze menukaart wisselt met de seizoenen mee.”

Trots is de familie Tjepkema ook op de eigen moestuin, waaruit diverse ingrediënten op het bord verschijnen. Sla, tomaten, komkommer, bietjes, wortels en haricots verts zijn hier enkele voorbeelden van. “En wij zijn enorm blij met ons vaste team”, vult Sjoerd aan.

“’s Zomers werken hier tot wel 18 enthousiaste mensen, die al onze gasten graag in de watten leggen. Dat is fantastisch.” Meer informatie: www.onderdepannen.eu

(Visited 49 times, 1 visits today)