Geschreven door admin 09:26 Uitgelicht

Het werk van een geboortecoach

In gesprek met Inge Rutgers-Stobbe van Mama Zen

Sinds tweeëneenhalf jaar werkt Inge Rutgers-Stobbe (26) als geboortecoach op Terschelling. In 2021 richt ze hiervoor haar eigen bedrijf Mama Zen op, nadat ze de opleiding tot HypnoBirthing docent heeft afgerond. Inmiddels heeft ze haar kennis al vele malen verbreed met ook cursussen en opleidingen op het gebied van medisch bevallen, stress release, stuitbevallingen en de fysiologie van de geboorte. “Ik ben een spons als het gaat om informatie over zwangerschap, bevalling en het ouderschap”, vertelt Inge stralend.

Voorbereiding op de geboorte

Op basis van al haar opgedane kennis heeft ze haar eigen zwangerschapscursus samengesteld, zowel offline als online, waarmee ze toekomstige ouders klaarstoomt en optimaal voorbereid op de geboorte van hun kindje. Zowel haar cursus als zijzelf blijft volop in ontwikkeling: “Ik ben dagelijks kennis aan het vergaren en ik blijf graag op de hoogte van de laatste onderzoeken op zowel wetenschappelijk als holistisch gebied. Ook heb ik heel regelmatig nauw contact met andere professionals uit mijn netwerk, zoals verloskundigen, verschillende artsen en collega-geboortewerkers. Daarnaast geef ik Moxa therapie en heb ik acht jaar ervaring als masseuse. Daarom geef ik nu ook lomi lomi zwangerschapsmassages, postpartum massages, ontspanningsmassages voor moeders en ben ik gespecialiseerd in Bengkung belly binding: een oude Maleisische methode van inbinden van de buik van een pas bevallen vrouw met katoenen stof. Allemaal op locatie, in de eigen thuissituatie.”

Roeping

Hiermee heeft Inge echt haar roeping gevonden, het werk als geboortecoach – en alles wat daarmee in verbinding staat – is op haar lijf geschreven. Als jong meisje was ze al gefascineerd over het feit dat er een baby kan groeien in de buik: een groot wonder. Inmiddels is ze zelf moeder van twee meiden: Liz Luna (bijna 3 jaar) en Bibi Lou (net 1 jaar) en heeft ze de processen die ze ziet en begeleidt bij andere zwangere ook zelf mogen ervaren. De zwangerschap en geboorte van hun eerste dochter gaf haar het duwtje wat ze nodig had: “Toen ik zwanger was van Liz Luna wilden mijn man Stef en ik een zwangerschapscursus volgen, maar die vonden niet op het eiland. We hebben toen gekozen voor een hypnobirthing cursus aan de vaste wal die we gedeeltelijk online konden volgen. Dat heeft mij ontzettend geïnspireerd en mede dankzij die cursus heb ik een fijne eerste bevalling gehad. Dit gunde ik elke vrouw! Zeker vrouwen op Terschelling, voor wie een bevalling in het ziekenhuis vaststaat. Bevallen op het eiland gebeurt namelijk – in principe – niet meer sinds 2011, naar een besluit van de huisartsen. Een jaar na de geboorte van Liz Luna schreef ik mijn in voor mijn eerste opleiding: HypnoBirthing docent. De beste keuze ooit. ”

Kennis geeft kracht, rust en vertrouwen

Inmiddels heeft Inge al meerdere koppels op het eiland mogen voorbereiden op de bevalling en het ouderschap. “Het mooiste aan mijn werk vind ik om de transformatie te zien bij de toekomstige ouders en hun vertrouwen te zien groeien. Vooral stellen die hun eerste kindje verwachten gaan er blanco in, weten niet wat ze kunnen verwachten, maar voelen zich voorbereid en gerust na het afsluiten van de cursus. Dat is prachtig om te zien. Kennis geeft kracht, rust en vertrouwen. Dat heeft iedere zwangere vrouw nodig.” Tijdens de zwangerschapscursus van Mama Zen komen bijvoorbeeld ontspanningstechnieken aan bod, het kunnen vertrouwen op je lichaam, hoe je de regie houdt tijdens de bevalling, maar ook welke keuzes en rechten je hebt tijdens de bevalling. “Ik gun iedere zwangere vrouw een ontspannen geboorte-ervaring, ongeacht hoe de bevalling verloopt. In mijn cursus geef ik hen handvaten om met een positieve mindset en met vertrouwen naar de geboorte toe te leven. Daarom heet mijn bedrijf ook Mama Zen.” En toch is elke cursus die ze geeft weer anders. “Ik heb een duidelijke leidraad in mijn zwangerschapscursus, maar elke editie voor nieuwe koppels blijft maatwerk. Ik vind het heel belangrijk dat ik kan inhaken op de behoeftes die er zijn op dat moment en op de vragen die op dat moment spelen bij de toekomstige ouders. Dat maakt het persoonlijk en ook voor mij elke keer weer anders.”

Van offline naar online

Omdat Inge graag een breder publiek wil aanspreken heeft ze haar offline zwangerschapscursus nu ook omgezet naar een online versie. “Ik heb hiervoor een pilotcursus gedraaid met twintig zwangere vrouwen door heel Nederland. Dat was echt een feestje! Ik heb heel veel mooie reacties mogen krijgen en het heeft positieve feedback opgeleverd waarop ik mijn onlineversie weer heb aangepast. Een enorme meerwaarde! Want op deze manier kom ik in contact met veel meer verschillende casussen waar ik van kan en mag leren. Van tevoren dacht ik dat een online zwangerschapscursus te afstandelijk zou zijn, maar ik heb er een vorm op bedacht om goed in verbinding te blijven met de cursisten en ook een-op-een-zorg en -aandacht te kunnen bieden. Ik ben heel erg blij met het eindresultaat en met deze stap die ik heb gezet. Dankzij mijn persoonlijke business coach die ik in de arm heb geslagen, is dit gelukt. Zij heeft mij het juiste zetje gegeven en was echt een stok achter de deur.”

Transformatie van vrouw naar moeder

En na de bevalling stopt de begeleiding van Inge niet, legt ze uit. “Of een bevalling nu positief of negatief is verlopen, het is een verhaal dat je altijd zal moeten integreren in je leven. Want je transformeert als zwangere ook van vrouw naar moeder. Deze transformatie begint bij de bevalling en dit is dan ook een stuk dat ik altijd meeneem in mijn cursus. Na de bevalling zal je nooit meer dezelfde vrouw zijn als ervoor en dat heeft tijd nodig om te kunnen integreren in je lijf en in je leven. Er komt namelijk nogal wat op je af als je net een kindje hebt gekregen. Daarin bied ik ook een luisterend oor, zowel bij positieve verhalen als bij negatieve verhalen. Soms kan ‘er even voor iemand zijn’ al zo helpend zijn als je net moeder bent geworden.” Wat misschien wel het meest speciaal is aan haar werk zijn de berichtjes die Inge krijgt van stellen – die zij heeft begeleid – die hun kindje hebben mogen verwelkomen, zegt Inge. “Ik vraag altijd naar hoe de bevalling is verlopen en bied antwoorden op vragen die spelen. Ja, en als ik van hen hoor dat ze goed terugkijken op de bevalling, dat vind ik echt iets magisch. Ik weet ook zeker: ooit word ik nog eens verloskundige, daar ga ik voor.”

Babymoon

Iets anders dat Inge meeneemt in haar werk als geboortecoach is de invloed en positieve uitwerking van essentiële oliën. Inge is namelijk aangesloten bij Young Living essentiële oliën: “Deze zet ik ook altijd in tijdens mijn zwangerschapscursussen en massages. Sinds 2022 ben ik distributeur van Young Living. Vanuit eigen ervaring want tijdens mijn tweede zwangerschap was ik opzoek naar een ontspannende geur voor bij mijn bevalling. Daarbij kwam ik op Young Living’s stress away en het bracht direct ontspanning met zich mee. Ik ben

heel blij dat ik Young Living hebt ontdekt, het past bij me en bij mijn werk en het zijn hoogwaardige oliën die aan een seed to seal certificering voldoen.” En last but zeker not least, zegt Inge: En, heel tof, ik ga ook zwangerschapscursusweekenden organiseren voor stellen van de vaste wal op Terschelling! Een heerlijke babymoon op ons mooie eiland. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. Houd mijn website hiervoor in de gaten.”

Meer weten? Lees meer op www.mamazenterschelling.nl.

(Visited 25 times, 1 visits today)