Geschreven door admin 09:26 Uitgelicht

Het Mama Café op Terschelling: een ontmoetingsplek voor (aanstaande) moeders

Eens in de maand, met uitzondering van de zomerperiode, wordt het Mama Café georganiseerd op Terschelling. Voor zwangere vrouwen en moeders met kinderen van 0 tot 4 jaar. Een initiatief ooit van verloskundige Noushka Lammers-van Dijk die dit in december 2012 al oprichtte en nu gerund door Sanne Tjepkema en Arjenne Boersma.

Het ontstaan

Noushka: “Ik wilde een soort van borstvoedingscafé organiseren, om moeders te stimuleren en hulp te bieden bij de borstvoeding. Maar ik realiseerde me dat we dan moeders die kunstvoeding geven buitensluiten. Zo ontstond het idee voor het Mama Café waar we in de ochtend bij elkaar kwamen en onderwerpen bespraken die voor iedereen relevant zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van opvoeding, relatie, voeding voor je kind, van alles kwam aan bod. Dit organiseerden we elke keer bij een andere ondernemer waar je kunt genieten van koffie met een taartje en dat was altijd heel gezellig.”

Nieuw leven

Een aantal jaar heeft Noushka dit georganiseerd samen met Simone van Berghem, Marijke Teljeur-Collens en Jacoba Haan, de dames van het eerste uur. De organisatie werd daarna overdragen aan andere moeders en het heeft vervolgens ook even stilgelegen. Maar sinds een jaar hebben Sanne Tjepkema en Arjenne Boersma het Mama Café nieuw leven ingeblazen. Sanne en Arjenne zaten bij elkaar op zwangerschapszwemmen, zo leerden zij elkaar kennen. “Wij gingen samen geregeld koffiedrinken met onze kinderen, soms ook met andere moeders”, zegt Sanne. “Omdat het Mama Café even stillag kwam er onder andere vanuit het consultatiebureau de wens om dit weer op te pakken. Toen onze kleintjes net iets ouder waren en wij iets meer tijd om handen hadden, besloten Arjenne en ik het Mama Café te gaan organiseren. Veel moeders hebben hier belang bij, het ouderschap is af en toe best pittig en dan is het heel fijn om te horen dat waar jij mee worstelt of tegen aanloopt heel normaal is. Die herkenbaarheid is belangrijk, zeker als je voor het eerst moeder wordt en er zoveel op je afkomt. Mama’s die even onder elkaar zijn hier op Terschelling kunnen heel veel aan elkaar hebben en je kunt zo bijvoorbeeld ook andere mama’s ontmoeten.”

Moeders onder elkaar

De eerste editie Mama Café die Sanne en Arjenne organiseerden was bij Onder de Pannen in Midsland en dat was meteen een groot succes. Elf mama’s met kleintjes kwamen langs, een drukke en gezellige boel. Daar werden we enthousiast van, zegt Arjenne. “Het was namelijk een hele leuke mix. Moeders met kleine baby’s waren er, maar ook kindjes van een jaar of 2 à 3 waren er heerlijk aan het spelen. We nemen altijd een speelkleed en speeltjes mee naar de locatie zodat er altijd iets van vertier is voor de kleintjes. De opkomst verschilt iedere keer, de ene keer is het druk en de andere keer zitten Sanne en ik er samen met 1 of 2 andere moeders. Omdat we niet werken met aanmeldingen is het dan altijd weer spannend wat eropaf komt.” Het doel van het Mama Café is dat (aanstaande) moeders bij elkaar kunnen komen om bij te kletsen, ervaringen te delen, tips uit te wisselen en dat de kindjes samen kunnen spelen.

Gastsprekers en activiteiten

Daarnaast worden er regelmatig gasten uitgenodigd, van het eiland of van het vaste land, die bijvoorbeeld iets komen vertellen, iets demonstreren of die een workshop geven. Sanne noemt een paar voorbeelden: “We hebben van Meta van Herwaarden-de Jong van Gezellig op Orde handige opruimtips gekregen, in samenwerking met Inge Rutgers-Stobbe van Mama Zen hebben we een draagdoekconsulent uit kunnen nodigen, we hebben een avond gehad met een spoedcursus EHBO voor baby en kind van Kwant’s 5 ehbo&bhv uit Sneek, er was een kledingmarkt waar moeders hun baby- en kinderkleertjes konden verkopen of met elkaar konden uitwisselen. Tijdens deze markt organiseerden we een loterij. Verschillende eilander ondernemers hadden leuke cadeautjes beschikbaar gesteld en van de opbrengst kunnen wij voor het Mama Café weer gastsprekers uitnodigen. Een ander succes was onze inzamelingsactie voor Stichting Babyspullen. We hebben vier grote dozen vol met tweedehands babyslaapzakjes, -sokjes, -kleding, -mutsjes, -dekentjes en veel meer naar ze toe gestuurd. Daar waren ze ontzettend blij mee!”

Een bakkie doen

“De basis is dus nog steeds hetzelfde zoals in het begin”, vervolgt Sanne. “Vanaf september t/m mei organiseren we aan aantal keer het Mama Café in de ochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Meestal om de zes weken, daar prikken we vooraf data voor. Koffie en taart in de ochtend is eigenlijk altijd vaste prik en af en toe maken we eens een uitstapje naar een informatieve avond, een markt of een borrel met hapjes in de middag. We wisselen steeds van dag om zoveel mogelijk moeders en aanstaande moeders de kans te geven een keer langs te komen. We zien hierdoor steeds andere gezichten en dat is heel leuk. Arjenne en ik bedenken welke thema’s we aan bod willen laten komen, maar er komen ook ideeën binnen van moeders die we oppakken. We vragen de mama’s altijd graag om input. Elke keer gaan we een bakkie doen bij een andere locatie. We maken dan vooraf een prijsafspraak voor twee kopjes koffie of thee met wat lekkers en dat wordt altijd goed ontvangen.” Arjenne: “Zo komt elke locatie een keer aan bod en het leuke is dat de eilander ondernemers allemaal enthousiast zijn. We horen nooit iemand zeggen: ‘Ohjee, daar komen de mama’s met allemaal gillende kinderen.’ Iedereen ontvangt ons graag, er worden leuke plekjes voor ons gecreëerd en men denkt mee met een aanbieding.”

Voldoening

Het bevalt de dames goed om het Mama Café te organiseren. Arjenne: “Al vanaf dat we beide zwanger waren gingen we al samen koffiedrinken en later toen onze kindjes geboren waren ook. Het is heel leuk dit nu te delen met andere moeders, dat voelt heel natuurlijk. Ook vind ik het mooi als ik die kinderen met elkaar zie spelen, in de wetenschap dat zij elkaar later weer gaan tegenkomen. Dat geeft mij de meeste voldoening.” Sanne: “En het werkt echt relativerend als moeder, dat merk ik bij mijzelf ook. Als je even kunt praten met andere moeders over je slapeloze nachten of de hectiek met kleine kinderen, dan voel je je daarna vaak al beter. Je bent namelijk niet alleen en dat is fijn om te ervaren. Dat heb je soms ook gewoon even nodig. Omdat ik dit zelf ook ervaar, weet ik waarvoor ik het doe, want dat gun je elke moeder.”

(Visited 27 times, 1 visits today)