Geschreven door admin 09:26 Uitgelicht

Creëer rust en ruimte in huis met Gezellig op Orde

De eilandse Meta van Herwaarden-de Jong is professional organizer – ook wel opruimcoach genoemd – en heeft vorig jaar haar eigen bedrijf Gezellig op Orde opgericht. Ze heeft hiermee echt haar roeping gevonden, ook al is ze van origine zelf helemaal niet gestructureerd en opgeruimd. “Ik werd niet voor niets vroeger ‘varken’ genoemd door mijn ouders”, zegt Meta lachend.

Organizen

Maar de hang naar rust en structuur is er wel altijd geweest: “Ik ben eigenlijk al jaren bezig met dit vak, maar in het begin zonder dat ik het zelf in de gaten had.” Meta heeft een hele andere achtergrond. Ze was werkzaam als operatieassistente, daarna werkte ze als tandartsassistente en vervolgens als apothekersassistente. Allemaal vakgebieden waar structuur en nauwkeurigheid erg belangrijk is. Na de geboorte van hun eerste dochter in 2013 ontstond ook haar interesse in het vak organizen. “Mijn man Willem is zeevarende dus ik ben geregeld een aantal weken alleen thuis met onze, inmiddels, drie kinderen. Hoe krijg je dan rust en ruimte in alle drukte om je heen?”

Samen aan de slag

In 2022 heeft Meta de opleiding tot Professional Organizer afgerond. Maar wat doet een professional organizer nou precies? “Samen met de klant creëer ik rust, ruimte en overzicht in huis. Dit kunnen alle ruimtes zijn in je huis, denk aan je huiskamer, slaapkamer, badkamer, garage, keuken of bijkeuken. Ik kan je helpen als je behoefte hebt om je kledingkast, kelder of voorraadkast op te ruimen en goed te organiseren, als de kinderkamer logisch moet worden ingericht, of al dat kinderspeelgoed; hoe ruim je dat overzichtelijk op? Ik kan je helpen met het orde scheppen in je agenda en administratie, samen met jou brengen we hier structuur in aan. Mijn werk is voornamelijk gericht op het organiseren van spullen, hier zitten vaak emoties aan vast. Daar ondersteun ik mijn klanten ook in; hoe ga je hiermee om en hoe maak je keuzes, wat blijft, waar word ik blij van, wat gaat weg, wat gebruik ik vaak en wat niet. Bijna altijd ga ik met de mensen zelf aan de slag in huis, maar ik kan het ook voor jou doen. Dat valt dan onder luxe organizing, dat bied ik ook aan.”

Diepere laag

Wanneer je structuur, orde en overzicht creëert in huis, werkt dat ook door op jou als persoon, vertelt Meta. “Dat is de diepere laag, rust in huis brengt ook rust in jezelf. En dit betekent niet dat het superclean of saai hoeft te zijn hoor. Gezelligheid en warmte in huis is ook heel belangrijk. Mijn bedrijf heet niet voor niets Gezellig op Orde, in een huis wordt geleefd en daar moet ruimte voor zijn. Bij ons in huis staat ook wel eens twee weken lang een treinbaan van de kinderen in de woonkamer. De naam van mijn bedrijf past helemaal bij wie ik ben en wat ik wil uitstralen.” Opruimen betekent niet meteen dat je veel spullen weg moet doen, legt Meta uit. “Natuurlijk kijken we kritisch naar wat kan worden behouden en wat weg kan, maar daarnaast is de grootte van de ruimte van belang en welke indeling mogelijk is. Logica is hierbij erg belangrijk, zodat je alles ook weer terug kunt vinden in huis. Ik zeg namelijk altijd: opruimen is iets anders dan verplaatsen. Met het organizen geef je alles een vaste plek.”

Maatwerk

Haar eigen bedrijf opstarten was een goede keuze, aldus Meta. “Het loopt goed en ik had een vliegende start. Ik had van tevoren geen verwachtingen van hoe het zou gaan, ik dacht: ik vind het heel leuk en krijg er energie van dus ik ga van start en ik zie wel hoe het gaat. En dat heeft goed uitgepakt, ik krijg leuke reacties en heb al veel klanten mogen helpen. Mensen worden blij van het resultaat en daar doe je het voor. Het contact met de mensen vind ik leuk en het blijft maatwerk, een opruimmethode dat voor de een werkt, hoeft niet te passen bij de ander.”

Ontwikkelen

Uitgeleerd is Meta nog niet, vertelt ze. “Ik wil me graag blijven ontwikkelen in dit vakgebied. “Momenteel ben ik bezig met de Post-HBO opleiding tot SENIOR Professional Organizer. Dit geeft me nog meer kennis over organizen en coaching. Na afronding van deze aanvullende opleiding kan ik nog beter mensen met bepaalde persoonsproblematiek als adhd of add ondersteunen in het organizen en daarnaast ook bedrijven informatie geven over het aanbrengen van structuur. De verwachting is dat ik eind 2024 deze opleiding zal afronden.”

Een kennismakingsgesprek met Meta is gratis, daarna worden er één of meerdere vervolgafspraken gemaakt. “En het leuke is; ik heb nu ook cadeaubonnen voor een vrij in te vullen bedrag. Voor een verjaardag of bijvoorbeeld voor een zwangere of kersverse moeder. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer een commode helemaal klaar mogen maken voor de komst van de kleine. Hoe leuk is dat.”

Meer weten? Neem een kijkje op www.gezelligoporde.nl voor meer informatie, tarieven en contactgegevens.

(Visited 15 times, 1 visits today)