Geschreven door admin 09:57 Uitgelicht

Kunst van het strand van Rob van Niekerk

“Het is niet mijn kunst, alles wat ik maak is van het strand en daar blijft het dus ook.” 
 
Misschien ben je wel eens een kunstwerk van Rob van Niekerk tegengekomen tijdens een wandeling over het strand van Terschelling. Minimaal veertien dagen per jaar komt Rob vanuit Hedel naar het eiland om zijn ‘kunst van het strand’ te maken. Krachtwielen en ornamenten in het zand, van klein naar groot en tijdelijk van aard omdat ze altijd weer worden meegenomen door de zee.  

Lieve, vloeiende lijnen 
Achttien jaar geleden begon Rob met zijn werken op het strand, toen hij even alleen op Terschelling was om tot rust te komen. Dat werd een jaarlijkse traditie. Met fiets en speciale fietskar – geschikt voor mul zand – vol met schepjes, harken, andere toebehoren en proviand voor die dag, rijdt hij tijdens zijn verblijf op het eiland dagelijks naar het strand van Oosterend. Hele dagen is hij daar te vinden, door weer en wind. “Het enige dat ik van tevoren plan bij het maken van mijn kunst, is noteren wat de getijden zijn zodat ik weet wanneer het eb en vloed is”, legt Rob uit. “Met laag water zoek ik een mooi plekje bij de vloedlijn en dan begin ik gewoon. Ik bepaal niets van tevoren en laat me in het creëren leiden door mijn gevoel op dat moment. Ik maak geulen, kuilen en ophogingen in het zand en werk vanuit het middelpunt. Dat is het cadeau en de versieringen eromheen als het ware de verpakking. Ik gebruik alleen maar ronde en ovale vormen, oftewel: lieve, vloeiende lijnen.” 

Één met het strand 
En juist daarom is het gebruik van schelpen in zijn kunstwerken zo passend, aldus Rob. “Schelpen hebben al een licht gebogen vorm, ik pak daarom in principe geen houtjes, touwtjes of zeewier. In mijn werk gebruik ik alleen de schelpen die ik op die plek vindt. Daar maak ik een mooi ornament van. De grootte van mijn kunst verschilt per keer. Het kan een doorsnede hebben van een meter, maar ook van tien meter. Meestal start ik op het strand zo’n vijf uren voordat het eb wordt, op een stukje vloedlijn waarvan ik denk dat de zee er komt. Dat geeft mij acht tot tien uur de tijd om iets te creëren. Als ik bezig ben met een werk, ben ik één met het strand, alles om mij heen vervaagt. Ik moet mijzelf vaak herinneren ook even te zitten, iets te drinken en te eten. Van tevoren weet ik nooit wanneer het kunstwerk klaar is, dat moment komt vanzelf. Daarna wacht ik tot de zee komt en alles weer meeneemt.”  

Pure ontspanning 
De naam ‘kunst van het strand’ is dan ook niet voor niets gekozen. “Het is niet mijn kunst, alles wat ik maak is van het strand en daar blijft het dus ook.” Van al zijn werken en het maakproces maakt Rob foto’s en video’s. Hiervan zijn inmiddels twee boeken verschenen. Ook laat hij foto’s afdrukken op panelen voor aan de muur. Dit zijn altijd unieke panelen inclusief certificaat. “Het maken van mijn krachtwielen en ornamenten vind ik een feest, ik word er heel vrolijk van. Net als het leven eigenlijk: daar moet je elke dag van genieten. Ook kan ik er al mijn gedachten en zorgen in kwijt, die aan het eind letterlijk worden weggespoeld. Voor mij is het pure ontspanning.”  

(Visited 11 times, 1 visits today)