Geschreven door admin 09:07 Artikelen

Restaurant El Mundo is als een lekkere tapa, smaakvol en uitdagend

Tapas zijn heden ten dage niet meer weg te denken uit het culinaire landschap, en dus ook niet op Terschelling. El Mundo in de Boomstraat was bijna tien jaar geleden een van de eerste restaurants op het eiland die de kleine gerechtjes op de kaart zette. Het is nog steeds een groot succes, de wereldse tapas van de houtskoolgrill bij George en Nina.

Ooit huisden Willem Fries en Marjolein Smit in het gezellige pand in de winkelstraat. Toen George Vellinga en Nina Koster het destijds van hen overnamen, werd al snel voor een restaurant met tapas gekozen. Nina geeft aan dat er niet voor louter Spaanse tapas gekozen is. “Wij serveren wereldse tapas, uit alle windstreken. Uit Mexico, Zuid-Amerika en ook uit Azië.”

Dat leidt in al die jaren tot heel veel positieve reacties. Nina: “George bereidt de tapas in de keuken op een houtskoolgrill, dat geeft een speciaal effect. Vaak vragen gasten ons om advies, ze vragen of wij ze willen verrassen met verschillende tapas.”

Het tweetal heeft gemerkt dat het vaak de vrouwen binnen een gezelschap zijn die vaak kiezen voor een tapas-restaurant. Nina: “Mannen willen toch vaak een grote steak of hele vis. Vrouwen kiezen dan eerder voor de verschillende hapjes. Het is leuk te zien hoe mannen reageren als ze eenmaal met al die gerechtjes zijn geconfronteerd, dan zijn ze ook om.”

De kaart van het restaurant is royaal. “Buiten de kaart om hebben wij wisselende tapas die we aanpassen aan het seizoen”, gaat Nina verder. “Maar er zijn ook gerechten die het hele jaar door in elk seizoen te verkrijgen zijn. Waar wij op inzetten, wij willen graag onze gasten ongedwongen een gezellige avond laten beleven.”

Ook veel eilander mensen weten El Mundo blindelings te vinden. Een gezellige plaats waar iedereen welkom is. Het tweetal, in het dagelijks leven een stel, was in vroeger tijden ook overdag met El Mundo geopend, maar daar zijn de eigenaren vanaf gestapt. “Dat hebben we twee jaar geprobeerd, maar daarna hebben we besloten om 17.00 uur open te gaan. Dat is een goede keuze geweest.”

George is een kind van het eiland. “Ik ben gek op het eiland. Ik heb ooit een blauwe maandag aan de wal op school gezeten, maar ik zou nergens anders meer willen wonen. Ik ben hier zeg maar gewoon op mijn plek”, stelt hij. Hij spreekt de woorden met respect uit, terwijl zijn ogen twinkelen.

Nina daarentegen is ooit – zoveel vele collega’s in de horeca – op Terschelling blijven hangen na een zomer van werken in de eilander horeca. Het duo vond elkaar en deelde de droom om een eigen horecazaak te beginnen. Ze willen hun zaak openstellen voor alle gasten. “Iedereen is welkom, we hebben plaats genoeg. Sommigen komen even snel eten, anderen zijn een gezellige avond uit.”

Op een binnenmuur van El Mundo is een schitterende muurtekening van Senor de la Venguardia te zien, precies in de stijl die El Mundo aanhangt. “Dat is een van de weinige dingen die we zo gelaten hebben toen we erin kwamen”, duidt Nina, terwijl ze de tekening bekijkt. Het tweetal is blij met de zaak, elkaar en de collega’s. “Op drukke momenten zijn we hier met zijn zevenen aan het werk”, legt George uit. “Zo is het mooi, we doen het met zijn allen, dat gaat heel goed”, vult Nina aan. “We hebben nu de tijd om de kaart bij onze klanten toe te lichten, dat vind ik persoonlijk heel erg leuk.”

Bij lekker eten hoort een lekker wijntje. George: “We hebben al jaren dezelfde wijnen. Klanten vinden ze lekker en zijn eraan gewend. We hebben meerdere wijnen per glas en serveren huisgemaakte rode en witte sangria.”

George en Nina stralen veel gezelligheid uit. De naam El Mundo betekent vertaald ‘’de wereld’, iets dat de beide eigenaren hun gasten ook wensen, een wereldse tijd.

(Visited 64 times, 2 visits today)