Op het strand van West aan Zee staat sinds 30 juni 2020 het nieuwgebouwde strandrestaurant West aan Zee. In 2012 maakten vader en dochter Douwe en Celina Wiegman al de eerste plannen voor de nieuwbouw met als voornaamste doel zo duurzaam mogelijk te bouwen met oude en herbruikbare bouwmaterialen. Verschillende bouwtekeningen werden gemaakt en de vergunningen werden aangevraagd. In 2017 kon men uiteindelijk beginnen met de bouw en in 2020 werden de deuren voor het eerst geopend.
Creatieve weg
Het nieuwe strandpaviljoen is een waar kunstwerk om te zien. Indrukwekkend en imposant, maar past feilloos in de omgeving. Het gebouw staat op 130 meerpalen,
die uit de sluispoorten komen bij Kornwerderzand. Aan de buitenkant is voornamelijk eikenhout gebruikt en ook de vloer is gemaakt van gebruikt materiaal. Hiervoor hebben gerecyclede damwand planken een nieuw leven gekregen. Wanneer je binnenstapt zie je het duurzaam gebruik van materialen ook terug en er heerst een relaxte sfeer. “We hebben een hele creatieve weg bewandeld naar het einddoel”, vertelt Celina. “Vanaf 2020 zijn we open, maar we zijn nog steeds bezig met finetunen. De eerste drie jaren waren best pittig, door corona natuurlijk, maar ook door een bug in ons nieuwe kassasysteem. Zo zie je maar hoe afhankelijk je bent van techniek. Het is een groot project, maar we zijn erg blij en trots op waar we nu staan.”
Jong geleerd
Celina wordt op jonge leeftijd al zelfstandig ondernemer. Vanaf 2001 bestierde zij en haar vader het restaurant Flaman, aan de voet van de Brandaris. In 2011 kwam daar het strandpaviljoen West aan Zee bij, dat toen nog op het strand stond, aan de duinrand. “Ik was zeventien jaar toen we startten met Flaman. Ik had mijn opleiding grafische vormgeving wel keurig afgerond en die komt goed van pas. Binnen het bedrijf ben ik verantwoordelijk voor de vormgeving en onze huisstijl. Verder doe ik eigenlijk alles bij West aan Zee; keuken, bar, gastvrouw, administratie, het is maar net wat nodig is.”
Nieuwe zaak
Toen het strandpaviljoen erbij kwam hebben Celina en Douwe nog drie jaar twee zaken tegelijkertijd gerund. “Dat werd op een gegeven moment echt te gek”, zegt
Celina. “Ik vloog van hot naar her, daarom besloten we in 2014 om Flaman te verkopen.” De focus kon volledig worden gericht op West aan Zee en zo ontstond de wens om een nieuw strandrestaurant te bouwen. Om op het strand het hele jaar open te kunnen op Terschelling, moest er een permanent strandpaviljoen komen, op palen. En ook van die beslissing hebben vader en dochter geen seconde spijt. “We hebben een mooie nieuwe zaak neergezet dat zich onderscheid van de rest, en ik vind het tof dat we zoveel materiaal hebben hergebruikt. Dat hebben we gedurende jaren allemaal gejut en bij elkaar gespaard. En we zijn ingericht op de toekomst nu, we kunnen
jaren vooruit.”
Keuken
West aan Zee is uitgegroeid tot een groot bedrijf dat draaiende wordt gehouden door een fijn team, vertelt Celina. “In de winter hebben we een vast team van ongeveer 25 tot 30 mensen en richting het seizoen verdubbelt de crew. Daar is iedereen bijgerekend, administratie, klusjesmannen, visrokers, gastheren en gastvrouwen en het keukenpersoneel.” In de grote, moderne Rosval keuken wordt niet alleen lunch en diner bereid, aldus Celina. “We roken ook onze eigen vis en we bakken zelf alle taarten en gebak. Gebak dat altijd op de menukaart staat is bijvoorbeeld appeltaart,
cranberrytaart, glutenvrije chocoladetaart en glutenvrije cranberrytaart en onze verschillende smaken chocoladetruffels zijn favoriet. Daarnaast hebben we bijna altijd vegan gebak, elke keer maken we wat anders. En taarten op bestelling doen we ook,
bijvoorbeeld voor feesten en partijen of een bruiloftstaart.”
Met de seizoenen mee
De menukaart bij West aan Zee gaat met de seizoenen mee. “Elk seizoen wisselen een aantal gerechten van de menukaart. In de winter zijn we meer gericht op warme gerechten en lekkere soepen en in de zomer zul je bijvoorbeeld meer salades en frisse, zomerse snackjes op de menukaart vinden. Ik vind die variatie erg leuk en het houd je scherp in de keuken. Inspiratie voor het maken van nieuwe gerechten vind ik voornamelijk in het buitenland. Ik ben zelf erg fan van de Italiaanse keuken met pure producten. Deze invloeden vind je ook zeker bij ons terug.”
Benieuwd naar deze locatie? Strandrestaurant West aan zee is het hele jaar door geopend, kijk voor de actuele openingstijden op de website: www.westaanzee.nl.