Geschreven door admin 10:31 Artikelen

Marlies Dekker over haar passie en werk: ‘Fotograferen is voor mij spelen’.

Energiek, gedreven, bevlogen, sociaal en invoelend. Vrolijk en positief gestemd; zowel privé als in haar werk. We hebben het over allround vakfotograaf Marlies Dekker, ook wel het gezicht achter ‘Terschelling in Beeld’ en sinds een aantal jaar fotografeert ze voor Terschelling Magazine.

Het eiland als thuis

Marlies is geboren en getogen in Breda en belandde in 2001 voor haar werk in Rotterdam. Een plek waar ze nog steeds graag komt. “Als zeemanskind haalden we
mijn vader vaak op in de havens. Hij werkte als marconist voor Radio Holland en zijn hobby aan boord op lange reizen was fotografie. Hij bouwde doca’s in
zijn hut.” Marlies reist voor haar werk vaak van hot naar her en streek een aantal jaren geleden weer op Terschelling neer, samen met haar man Michel en hondje Storm. “Als kind draaide alles al om Terschelling, ik ging er als klein meisje met mijn ouders
op vakantie, ik heb veel seizoenswerk gedaan op het eiland, draaide er in mijn dj-tijd af en toe in de Braskoer en mijn man en ik zijn hier uiteindelijk ook getrouwd, omdat het eiland echt mijn thuis werd door alle jaren heen.”

Eindbestemming

Dat Terschelling al vroeg in Marlies haar leven is, komt door haar moeder. “Mijn moeder is vroeger verloofd geweest met een zeevaartschoolstudent die in de kost
zat in De Pastorie in Hoorn, dat was toen van mevrouw Scheepstra. Zodoende kwam mijn moeder regelmatig op Terschelling en dat bleef ze doen ook nadat deze relatie uitging. Eerst alleen, later samen met mijn vader met wie ze trouwde en dus ook met ons als gezin. Dat ik hier nu weer werk moest denk ik zo zijn, ik heb altijd het gevoel gehad dat Terschelling mijn eindbestemming zou zijn. Ook mijn lieve ouders zijn
hier nog, want we hebben mijn vader en moeder na hun overlijden op het eiland uitgestrooid. Het gevoel dat zij dichtbij blijven vind ik fijn. Maar ik blijf wel een
beetje een zigeuner hoor, ik heb dan ook niet alleen werkopdrachten op het eiland, maar door heel Nederland.”

Inspiratie

Marlies fotografeert inmiddels alweer tien jaar bedrijfsmatig. Waarvan de laatste vijf voornamelijk voor ‘Terschelling in beeld’. Haar werk met mensen is haar grote passie. Wanneer je Marlies inhuurt als fotograaf weet je zeker dat zij haar hele ziel en zaligheid
in de opdracht stopt. Maar dat kan ook betekenen dat je misschien tijdens een fotoshoot letterlijk van de gebaande paden af gaat voor die ene speciale foto. Haar
inspiratie vindt Marlies namelijk letterlijk op de locatie zelf, vertelt ze. “Ik plan nooit iets van tevoren, gaandeweg ontstaat er wat. Ik zie altijd wel wat moois
en met een standaard kiekje neem ik geen genoegen. Dat betekent overigens niet dat je mooie kleren of bruidsjurk tijdens mijn fotoshoot vies wordt hoor! Daar
houd ik rekening mee. Uiteraard ga ik van tevoren met de mensen in gesprek over hun wensen, maar op de locatie ontstaat de magie. Het onverwachte hierin vangt mijn aandacht. Bijvoorbeeld dat jongetje dat een aardbei van de bruidstaart afsnoept, of een bruiloftsgast die verstrikt raakt in de kaasdraden van de tosti die hij aan het eten is. Dat soort dingen vind ik ook leuk om in beeld te brengen. Het echte leven; dat
zijn toch vaak de kleine momentjes tussendoor. Die zet je niet in scène, die gebeuren gewoon voor je neus. Ik maak er een sport van ze te vangen in beeld.”

Creativiteit

Marlies maakt foto’s met een verhaal en een gevoel, beelden waar de beleving centraal staat. Bruidsfotografie, love- en familieshoots, culinaire fotografie, maar ook bedrijfs-, interieur, en uitvaartfotografie. Allen mooie documentaire-achtige beelden, die net even anders zijn en waarmee ze ook meerdere keren in de prijzen is gevallen. Zo heeft ze bijvoorbeeld meerdere malen de Weddison Award, Fearless, WPJA en ISPWP op haar naam staan. Creativiteit is heel belangrijk voor Marlies. “Sparren en meedenken met de klant vind ik leuk. Dan gaat het creatieve brein van mij ratelen, dat geeft de ander
inspiratie en op die manier ontstaat er een goede energie waar we mee aan de slag gaan. Samen komen we tot ideeën en werken we toe naar het eindresultaat.
Die beleving in de foto voor mij heel belangrijk, daar ben ik altijd naar op zoek. Tijdens een shoot moet ik de verbinding voelen, of het nou een familieshoot is of een
bedrijfsdocumentaire. De verbinding tussen de mensen onderling en met de locatie of de natuur probeer ik altijd in beeld te brengen.

Vertrouwen

Iets anders wat heel essentieel is voor Marlies tijdens een foto-opdracht, is vertrouwen en het kunnen aanvoelen van mensen. “Als fotograaf moet je kunnen connecten met de ander en het is mijn taak om ervoor te zorgen dat diegene die gefotografeerd wordt of worden op hun gemak zijn. Want alleen dan kunnen mensen optimaal zichzelf zijn en kunnen er dingen ontstaan. Dat zie je echt terug in de foto.” Hierbij komt de studieachtergrond van Marlies goed van pas. “Ik heb waarschijnlijk niet voor niets eerst toerisme gestudeerd. Ik wilde namelijk met mensen werken, ik ben een enorm sociaal mens en dat kan ik goed kwijt in mijn werk als fotograaf.”

Cum laude

Toch kwam de Fotovakschool in Rotterdam pas tien jaar geleden op haar pad toen ze al enige tijd werkzaam was als webdesigner en grafisch vormgever. “Het is
ontstaan uit verveling eigenlijk. Ik vond mijn werk bij mijn werkgever heel leuk, maar ik miste de echte passie en het contact met de klant, dus wilde ik iets erbij gaan doen. De Fotovakschool voelde echt als thuiskomen en ik ben, tot mijn eigen verbazing, cum
laude afgestudeerd. Ik was zo blij en trots en moest echt een traantje wegpinken. Ik voelde in alles dat ik ‘mijn ding’ had gevonden. Tijdens deze studie kwam ik
al in aanraking met bruidsfotografie en toen was ik meteen verkocht. Al heel snel stapelden de opdrachten zich op dus besloot ik te stoppen met mijn werk en me
fulltime te gaan richten op fotografie. De beste keuze ooit!”

Spelen

Een tijdlang is bruidsfotografie haar corebusiness, maar daarna verbreedt Marlies steeds verder haar horizon. “Ik vind heel veel soorten fotografie leuk en door
verschillende expertises mezelf eigen te maken, blijf ik mezelf ontwikkelen. Ik bevind mezelf in de luxepositie dat ik hierin niet hoef te kiezen, ik doe wat ik leuk vind
en waar ik goed in ben. Steeds meer mensen weten me hierdoor te vinden, dat is natuurlijk te gek.” Ook haar werk als webdesigner komt terug in haar werk als
fotograaf. “Ik vind het heel leuk om het hele concept – dus het totaalplaatje – te bedenken en daar fotomomenten aan te hangen. Laat mij maar spelen zeg
ik vaak. Dat is ook wat fotograferen is voor mij: spelen. Dat komt in alle facetten terug; spelen met licht en composities, op speelse wijze het ijs breken bij de mensen met wie je op pad gaat en humor is voor mij belangrijk. Lekker spelen dus, en het liefst buiten!”

Editen

Wanneer alle foto’s gemaakt zijn bewerkt Marlies deze met een bewerkingsprogramma zodat ze de perfecte uitstraling hebben. Op dat moment komt de ‘pixelfreak’ in haar naar boven zoals ze dat zelf zegt. “Ik bewerk mijn foto’s totdat ik ze zogezegd ‘lekker’ vind. Soms wil ik de hooglichten accenturen, of juist de donkere kleuren meer naar voren halen om de aandacht te sturen en bij een andere foto kan dat weer
totaal anders zijn. Dat doe ik echt op gevoel. Deze edit is heel erg persoonlijk en nooit hetzelfde. Een deel is compositie en het moment vangen, maar de rest zit
toch echt in de nabewerking, daar valt of staat een foto mee. En ja, daar kan ik me best wel eens in verliezen hoor. Ik ben dan ook een gelukkig mens omdat ik op Terschelling mag zijn. Ik ben dol op de natuur en hier kan ik, na vele uurtjes editen op de computer, mijn hoofd goed leegmaken door een wandeling te maken met onze lieve Storm. In het bos, de duinen, polder of het strand. Ik kan alle kanten op!”

(Visited 1 times, 1 visits today)