Geschreven door admin 08:30 Artikelen

Genieten bij Echte Bakker Spanjer

De geur van vers brood, daar wordt toch iedereen blij van! Dat je op een ochtend nietsvermoedend door de Torenstraat van Terschelling loopt, richting de Brandaris. En dat het water je al snel in de mond loopt. Hoe dat kan? Omdat je steeds dichter bij De Echte Bakker Spanjer komt natuurlijk! En niet alleen die heerlijke geur haalt je over om een bezoekje aan de winkel te brengen, ook de mooie etalage lokt je naar binnen. Eenmaal daar heb je eigenlijk wel even een paar minuten nodig om al het heerlijks te bewonderen en keuzes te maken. Mooie broden, heerlijke gebakjes en allerlei andere zaligheden: welkom bij de enige Echte Bakker van Terschelling.

Een familiebedrijf

De bakkerij wordt gerund door broer en zus Anno en Lisa Tijsma. Zij namen de bakkerij nog niet zo lang geleden over van hun ouders en werken sindsdien als een geoliede machine samen. Lisa: “Onze ouders hebben de bakkerij in 1976 overgenomen van de familie Spanjer. Destijds hadden ze personeel van de wal. Het personeel sliep boven de winkel, op zolder. Mijn moeder waste en kookte daarvoor. Wij woonden zelf boven de bakkerij aan de Boomstraat. Vroeger liepen hier zoveel mensen rond in de bakkerij. Je kon destijds natuurlijk ook nog geen brood in de supermarkt kopen.” Het waren mooie tijden, zo herinnert Lisa het zich: “We gingen met zijn allen barbecueën op het dak en deden aan Aerobics, in de bakkerij, met matrasjes op de grond. Met de visboot gingen we naar Vlieland op zondagen.”

Echte Bakker keurmerk

Als gezin verhuisde de familie in 1993 naar buiten het dorp. Anno ging naar de bakkersvakschool, want hij wilde graag bakker worden. In 1994 is de bakkerij officieel Echte Bakker geworden, een heel bijzonder moment, omdat je daarvoor aan veel eisen moet voldoen. Dit moment was een grote erkenning voor de ouders van Anno en Lisa. En ook nu moet de bakkerij constant voldoen aan de strenge eisen die aan dit keurmerk worden gesteld.

Een dag in de bakkerij

Lisa had zelf in eerste instantie geen ambitie in de bakkerij. Ze wilde eigenlijk de journalistiek in, misschien muziekjournalist worden. Zij rolde even in de horeca en runde vervolgens een broodjeshuis aan de achterzijde van de bakkerij. Maar moeder Lytha Tijsma werd lichamelijk steeds slechter, waarop Lisa haar taak in de winkel overnam. Na een tijd ging het gezin met elkaar om tafel: de vraag vanuit de ouders kwam of Anno en Lisa de zaak wilden overnemen. Dat werd in 2010 officieel gemaakt. Moeder Lytha doet nu nog steeds de bakkerswas en is op allerlei manieren nog steeds heel erg betrokken bij het bedrijf. Vader Pieter overleed vrij plotseling in 2016. Hij zou al bijna met pensioen en was nog altijd heel betrokken met het rijden van de bestellingen en dergelijke.

Lisa: “Anno en ik kunnen het heel goed vinden samen. We zijn goed op elkaar ingesteld en hebben beiden onze eigen taken. Anno is echt verantwoordelijk voor alles wat er in de bakkerij gebeurt en ik run de winkel, stuur het personeel aan en doe de administratie. We vinden het beiden leuk om creatief te zijn. Zo proberen we in de winter vaak nieuwe dingen uit qua brood en banket, omdat het dan natuurlijk wat rustiger is. Het goede teamwork tussen Anno en mij maakt dat mensen weleens denken dat wij een koppel zijn, dat is natuurlijk bijzonder om te horen. Mijn moeder zegt weleens: vader zou trots geweest zijn op jullie.”

Het ambacht

Lisa: “Een bakkerij runnen, is natuurlijk best uitzonderlijk, qua werktijden. Anno begint ’s ochtends in zijn eentje. Er is maar één bakker en dat is hij. Wanneer het erg druk is, begint hij al om een uur of 3 ’s ochtends te bakken. In de winterperiode is dat wat later. De collega’s die achter in de bakkerij werken, komen om 6 uur. Anno maakt altijd van te voren een goede planning wat hij moet maken. Hij houdt natuurlijk rekening met voorraden en met de grotere bestellingen op het eiland. Daarnaast heeft de bakkerij in de zomer ook nog een verkooppunt in de jachthaven. Daarvoor moet alles worden klaargezet en heen gebracht. De broodjes worden in de jachthaven ontzettend gewaardeerd door de bootjesmensen en gekscherend ondergebracht onder de EHBO: Eerste Hulp Bij Ontbijt. Door de week staat er iemand anders namens de bakkerij, maar ik doe het zelf op zondag. Ik voel me soms net Pink,” zegt ze al lachend. “De mensen staan keurig in een rij en er is nooit gedoe, ze vinden het echt mooi dat ze wat kunnen halen daar.”

Ondanks dat het werk voor Anno en Lisa zeer dankbaar is, zijn ze ook wel weer blij dat het eind augustus is. Ze hebben dan zondags beiden een vrije dag. In de winter is de bakkerij ook op woensdagen dicht om wat rust te krijgen. “We werken veel en Anno zelfs heel veel, maar we vinden het beiden heel mooi werk. Anno vindt het fantastisch en hij zegt ook altijd ‘mijn werk is mijn hobby’. Maar het is wel zwaar werk, fysiek. Dat merkt hij wel nu hij wat ouder wordt.”

Specialiteiten

Of je nu inwoner van Terschelling bent of gast, iedereen geniet volop van Terschellinger specialiteiten. Dat dit voor klanten steeds belangrijker wordt, omdat mensen graag lokale producten of lokaal geproduceerde producten eten, merken ze bij de bakkerij ook. Even kijken of het water bij de lezer ook in de mond loopt bij het lezen over de verschillende producten: Pondkoek in 2 varianten: de lichte (beetje vanilleachtig) en de donkere (met koekkruiden). Ook de Potjekoek is bekend: een soort kruidcake in tulband vorm, in 3 varianten: neutraal, met gember en met cranberries. Koetongen: deze brosse koeken worden op het oosten van het eiland ‘bledsjes’ genoemd. Bakker Spanjer noemt ze zelf koetongen. Deze brosse koek bevat kaneel en een streep op de koek, zodat het ook echt op een koeientong lijkt. Dan zijn er nog de Brandariskoekjes, de Terschellinger plaatcake en de Waddenknar. Ook de Sylstje cake is heerlijk, een speciale cake met het eilander likeurtje “Syltsje” erin. En nieuw in het assortiment: Noordsvaardertje, een lekker meergranenbroodje met gedroogde pruimen, suiker en kaneel. Vernoemd naar het natuurgebied De Noordsvaarder. Ook bijzonder: de Schylger Mopjes, Zilte Wadden Crackers en Santana’s. Aan creativiteit zeker geen gebrek bij deze bijzondere bakkerij.

Ook op het gebied van de bekende Friese Specialiteiten gooit Spanjer hoge ogen. Lisa: “Wij staan bekend om ons heerlijke Friese Suikerbrood. Beroemd in heel Nederland. Lekker vol van smaak, met grove stukken suiker en een vleugje kaneel. Heerlijk klef!” Ook de Friese Duimpjes en de Friese Suikerlatten vinden gretig aftrek bij menig klant.

Het belang van ambacht

Lisa ziet graag kinderen in de winkel, zodat ze als bakker de kinderen ook kunnen meegeven waar het brood vandaan komt, hoe het gemaakt is en wat er voor nodig is. “Alle leeftijden zijn belangrijk in de bakkerij. Vooral dat kinderen zien dat ambacht belangrijk is en dat ze daarvoor naar de echte bakker of slager gaan en niet naar een supermarkt. Ik vind het belangrijk dat kinderen meekrijgen hoe brood gebakken wordt en ik hoop dat vele ouders en generaties dat ook blijven overdragen.”

Tekst: Floor Vuurboom / Foto’s: Terschelling in Beeld

(Visited 8 times, 1 visits today)