Geschreven door admin 08:30 Artikelen

Hotel NAP: Stijlvol, sfeervol en ongedwongen

Altijd al direct aan de voet van de Brandaris willen overnachten? Dan zit je goed bij Hotel NAP aan de Torenstraat 55 in West-Terschelling. Sinds vijf jaar is Kees de Lange eigenaar van dit hotel en hij heeft zich de afgelopen jaren vooral gericht op vernieuwing. En dat is goed gelukt want het hotel heeft sinds de overname een flinke upgrade gehad. “Dat was ook hard nodig omdat het bedrijf verouderd was”, vertelt Kees. “Maar we zijn met onze tijd meegegaan en hebben volgens mij een warm, modern en gastvrij hotel en restaurant neergezet.”

Trots

Kees werkt bijna zijn hele leven al in de horeca, voordat Hotel NAP op zijn pad kwam was hij negen jaar lang general manager van WestCord hotel Schylge. Per april 2019 mag hij zichzelf hoteleigenaar noemen en dat bevalt hem nog steeds goed. “We hebben een hoge hotelbezetting, veel terugkerende gasten en we krijgen goede reviews. Daar ben ik blij mee, maar ook best trots op. Het allerleukste van mijn werk vind ik nog steeds het naar de zin maken van onze gasten, maar ook om ons team een fijne werkplek te bieden. Als je gasten en je personeel blij is, dan loopt het goed. Mijn werkdag is altijd anders, ik loop hier nog steeds met plezier rond en ben hartstikke trots op wat we met z’n allen voor elkaar hebben gekregen.”

Vernieuwingen en renovaties

Na de overname zijn er namelijk grote vernieuwingen doorgevoerd. Als eerste is er een online reserveringssysteem geïmplementeerd en is alles geautomatiseerd in het hotel. “Mijn voorganger schreef alle reserveringen nog met de hand in een boek, dat zegt denk ik genoeg over hoe verouderd het was.” Maar er is veel meer werk verzet. Het terras is voorzien van gezellige zitbanken, heaters en muziek. Het restaurant en de receptie hebben een grote upgrade gehad zowel qua uitstraling, inrichting als de menukaart. De kamers en de badkamers zijn geheel gerenoveerd en alle vloeren op de begane grond zijn vernieuwd. “Het is nu een modern hotel met een Terschellinger look en feel. Onze keuken is de afgelopen vijf jaar naar gastronomisch niveau getild. Ook de bediening is hierin meegegaan en heeft trainingen gehad in winepairing. Eilanders en eilandgasten kunnen bij ons in het restaurant terecht voor fine dining van woensdagavond t/m zaterdagavond. Op maandag en dinsdag serveren we een bistrokaart, met heerlijke klassieke gerechten.”

Waardering

Deze gastronomische vernieuwingen bleven zeker niet onopgemerkt. Hotel NAP heeft namelijk zowel in 2023 als in 2024 een mooie vermelding gekregen in de Lekker500, al 45 jaar dé restaurantgids van Nederland. “Dat is een groot compliment en een geweldige waardering voor het harde werk van ons team. En wat ik nog het fijnste vind, is dat ondanks onze menukaart echt wel een bepaald niveau aantikt, we wel een laagdrempelige en ongedwongen sfeer behouden.”

Koning en Koningin

Een ander gedenkwaardig moment was dat Koning Willem Alexander en Koningin Maxima hebben gedineerd in het hotel tijdens hun werkbezoek aan Terschelling. “Dat was ontzettend bijzonder, een hele eer. Maar ook gewoon ontzettend gezellig en er heerste een gemoedelijke sfeer. Het gezelschap dineerde in een aparte zaal terwijl ons restaurant ook gewoon doordraaide. Dus het was even aanpoten, maar alles verliep vloeiend. En om de Koning en Koningin te ontmoeten is natuurlijk een prachtige kers op de taart.”

Eilander smaken

Boudewijn Stoel werkt sinds kort als chef-kok bij hotel NAP. “Een kok met heel veel ervaring, ook internationaal. Hij is op jonge leeftijd afgestudeerd als kok en is vrij snel in sterrenrestaurants aan het werk gegaan. Hij heeft zelfs trainingen gevolgd in Japan en heeft hierna een indrukwekkende internationale carrière gehad. Omdat hij in 2020 ineens ernstig ziek werd, moest hij noodgedwongen tijdelijk stoppen met zijn werk en op zijn herstel focussen. Onze vacature voor een chef-kok op Terschelling leek hem de ideale manier om de keuken weer in te stappen en daar zijn wij heel blij mee! Hij heeft zelf veel interesse in onze lokale, eilander producten en geeft onze keuken weer een hele nieuwe inspiratie. Deze eilander smaken proef je in onze gerechten, die Boudewijn bedenkt. Denk aan oesters van het wad, rundvlees van eilander Boschplaat runderen en zilte groenten uit de Zilte tuin in Oosterend. Overigens, zoeken we nog wel een nieuwe, gepassioneerde souschef. Deze vacature staat op onze website voor geïnteresseerden.”

Lego

Kees heeft geen moment spijt van de uitdaging om Hotel NAP over te nemen. “Ook niet toen een paar maanden na de sleuteloverdracht ineens de coronapandemie voor de deur stond. Dat was een moeilijke periode, we waren nog maar net een paar maanden open en toen ging de wereld op slot. Aan de andere kant gaf het ons meer tijd voor het klussen en renoveren, en ik herontdekte mijn hobby van vroeger: lego. Ik heb een aantal grote legosets gekocht en ik ontdekte dat het bouwen met lego mij veel rust in mijn hoofd gaf. In het hotel staan nu meerdere legobouwwerken die ik in elkaar heb gezet. En, momenteel ben ik bezig om hotel NAP op schaal te maken, van binnen en van buiten, helemaal van Lego. Een monsterklus, waar ik zeker nog wel een jaar mee bezig ben. Maar dat geeft niet, als ik een momentje heb dan ga ik bouwen. Daarmee maak ik mijn hoofd weer leeg.”

Tekst en foto’s:

(Visited 7 times, 1 visits today)