Geschreven door admin 08:30 Artikelen

Karin Lodder over Bureau Basalt: “Ik houd van complexe dingen die ik kan afpellen tot de kern”

Karin Lodder woont met veel plezier op West-Terschelling en is business- en teamcoach. Met haar bedrijf Bureau Basalt helpt ze al ruim zeven jaar bedrijven en organisaties om nieuwe stippen op de horizon te zetten en de koers te bepalen hoe daar te komen. “Ik help hen om hun ambities te realiseren en te faciliteren”, legt Karin uit. “Ik doe dit op het eiland en aan de vaste wal, maar bedrijven aan het vaste land nodig ik altijd eerst uit voor een paar dagen Terschelling. Het eiland is de meest unieke locatie voor dit soort processen.”

Ambities

Je kunt Bureau Basalt inschakelen voor eenmalige sessies, zoals een zelfevaluatie en strategiesessie met een Raad van Commissarissen, tot een langdurig traject waarbij ze een organisatie 1 tot 2 jaar begeleidt. Karin start met het definiëren van de ambitie of ambities die er leven in een bedrijf. “Vaak denken bedrijven of organisaties hun ambities helder te hebben, maar ik ga eerst met teamleden spiegelen om er zeker van te zijn of we het allemaal over hetzelfde hebben. Je moet hierin echt alle neuzen dezelfde kant op hebben en wanneer je samen gaat bepalen en vastleggen wat het doel is, komt toch heel vaak naar boven dat niet iedereen hetzelfde voor zich ziet, of het net even anders interpreteert. Ik houd van complexe dingen die ik kan afpellen tot de kern. Met een kop en staart en een doel en daarin mensen meenemen en inspireren. Om dit alles boven tafel te krijgen vind ik super interessant.”

Unieke locatie

En juist in deze ontwikkelingsfase is Terschelling als locatie heel helpend. “Op het eiland is het team letterlijk in een andere sfeer en helemaal los van hun eigen bekende omgeving. Je krijgt hier daarom ook de mensen in een andere vibe en in een andere modus. We wonen hier in een prachtige natuur, ook dat zet ik graag in. Bijvoorbeeld door met de mensen een wildplukwandeling te gaan doen met Flang of Marjanna van der Meulen. Wat is er voorhanden in de natuur? We gaan Op ‘e Riid met een van de eilander huifkarbedrijven of we gaan op pad met een boswachter van Staatsbosbeheer. Samen met Ima Trip focus ik op hoe de nieuwe generatie anders denkt en werkt. Hoe ga je daar als management mee om? De mogelijkheden zijn eindeloos. Mede door het eiland maak ik het verschil en creëer ik diepgang in mijn programma’s waardoor de sessies blijvend resoneren. Ik maak programma’s waarbij de deelnemers out of the box gaan denken en ook op die manier naar elkaar gaan kijken. Hierdoor ontstaat er een andere verstandshouding. Teamleden leren elkaar echt opnieuw kennen en waarderen.”

Spiegelen

Op het moment dat de ambities helder zijn is het zaak om alle wensen en doelen uit te gaan zetten in een tijdlijn, gaat Karin verder. “Ik ben hierin de regisseur en help met de vragen: wat wil je wanneer gerealiseerd hebben? Wat betekent dit voor je managementteam en alle medewerkers? Maar ook: wat moet je regelen of faciliteren om ervoor te zorgen dat alle medewerkers kunnen doen wat wordt gevraagd? Om dit alles te begeleiden werk ik bijvoorbeeld met verschillende strategiesessies, maar ik nodig ook eilander ondernemers uit waarvan ik denk dat die goed passen binnen het thema of bij mijn klant op dat moment. Ik nodig eilander ondernemers uit om te vertellen over bijvoorbeeld zijn of haar bedrijf of werkwijze. Hiermee zet ik mijn klant een spiegel voor, vaak op een manier zoals zij dat niet kennen aan de vaste wal, en het kan enorm veel inspiratie geven.”

Maatwerk

Elke klus die Karin aanneemt is maatwerk, vertelt ze. “Ik geef geen standaard trainingen, ik neem de mensen mee in hun proces en dat is altijd maatwerk. Inmiddels heb ik een grote toolkit met werkvormen, strategieën en trainingen en per klus pak ik daar uit wat past. Ik doe dit op een hele vrije en ongedwongen manier, ik blijf altijd mijzelf en naast het bedrijf en diens processen staat ook de persoon centraal. Ik ben zelf heel open en wil met het team ook een heel open en eerlijke sfeer neerzetten waarbinnen iedereen zich veilig en gehoord voelt. Bij dit soort transformaties, waar het bedrijf of organisatie in zit, kun je niet wegblijven van het unieke individu. Dus het persoonlijke stuk wordt ook meegenomen. Er kan niet iets onbesproken blijven, alles komt op tafel. En dit is niet eng of spannend hoor. Hier werken we samen naartoe en dit gaat heel natuurlijk en automatisch. Het kan soms natuurlijk enigszins confronterend zijn, maar van daaruit kun je gaan bouwen.”

Dynamiek

Eigenlijk komen alle klussen van Karin bij haar terecht ‘via via’. “Dat past ook wel bij Terschelling: een ons kent ons cultuur. Dat werkt voor mij heel prettig omdat je heel natuurlijk van de ene opdracht in de andere rolt. Tegelijkertijd besef ik dat het ook een zegen is omdat ik geen focus hoef te leggen op marketing.” Veel verschillende soorten bedrijven en organisaties heeft Karin al geholpen. “Dat zijn commerciële bedrijven, gemeentes, maar ook voor non-profitorganisaties zoals woningcorporaties. Maar ik heb bijvoorbeeld ook veel familiebedrijven mogen begeleiden, dat soort bedrijven fascineert mij. Sommige familiebedrijven gaan al van generatie op generatie over van ouders op kind. Daar ligt een hele historie achter en het gaat heel erg uit van verwachtingen. Dat geeft een hele andere dynamiek in het bedrijf.”

Analytisch

Karin is geboren in Zeist en heeft voordat ze naar Terschelling kwam altijd met veel plezier in Utrecht gestudeerd en gewoond. Een link naar Terschelling was er al wel heel haar leven, de ouders van haar moeder zijn hier namelijk geboren. Zodoende kwam ze hier al van kleins af aan. Daarna kocht ze hier een vakantiewoning waar ze zo vaak als mogelijk heen ging. Sinds kort heeft ze een eigen woning op West. Karin heeft veel plezier in haar werk en heeft geen dag spijt van haar beslissing voor zichzelf te gaan werken. “Ik blijf het super intrigerend vinden om dit soort bedrijfsprocessen te begeleiden. Ik vind het heel interessant om te zien wat er gebeurt. Zowel procesmatig, als persoonlijk. Hoe zitten dingen in elkaar? Wat is vastgelegd en wat niet? Wie doet wat en waarom? Welke passies hebben mensen? Nou ja, zo kan ik eindeloos doorgaan. Deze analytische manier van kijken zit in mij. Nu zet ik mijn kennis en kunde in als business- en teamcoach. Maar in mijn volgend leven zou ik wel rechercheur bij de politie willen worden, of forensisch patholoog.”

Tekst: Gerard Muiser / Foto’s: Arie Jan van Termeij

(Visited 7 times, 1 visits today)